Yhdessä parempaa

Ihminen kuuluu elinaikanaan moniin erilaisiin yhteisöihin. On koulu-, työelämä-, harrastusyhteisöt. Liekö keski-ikäisyyden alkamisen merkki, kun olen viime aikoina näitä erilaisia yhteisöjä pohtinut. 


Vanhempain”vapaalla” ollessani olin onnellinen ympäröivästäni äitiyhteisöstä, jota ilman en ehkä olisi selviytynyt tavattoman huonosti nukutuista öistä ja kasvatusmurheista. Työyhteisöön palatessani puolestaan vahvuuksiani tukevat kollegat ovat olleet kultaakin kalliimpia, joiden kanssa voimme iloita ja purnata mistä tahansa. ”Hyvä tästä tulee, tehdään asialle yhdessä jotakin.” Toisaalta työn oheen tarvitsen myös harrastusyhteisöjäni. Kuinka monta treeniä tai juoksulenkkiä olisi jäänyt tekemättä, ellei WhatsApp olisi laulanut ja ystävä toisessa päässä todennut, että nyt mennään; et jätä mua tekemään tätä treeniä yksin.

Niin, yksin. Toisaalta sitä tarvitsee yksinoloa, mutta usein yhdessä tekemällä syntyy parempaa. Sama pätee työhön ja vaikkapa urheiluun. Joskus pitää saada tehdä yksin, mutta kuinka tärkeää onkaan, että työtä saa reflektoida jonkun kanssa. Jonkun, joka on samalla viivalla ja perehtyy asiaan kanssasi. Tätä on tiimityö. Meidän työmme. Puskemme toisiamme eteenpäin, jotta tehtävä työ - oli se sitten projektiraportti, lenkin viimeiset kilometrit tai ne vihonviimeiset burpeet - saataisiin laadukkaasti loppuun.

Yhteisön tulee olla toimiva ja samasta asiasta kiinnostunut, jotta lopputulos miellyttää kaikkien standardeja. Harrastusyhteisössä voi olla kyse yhteisistä kisamatkoista, joissa tsempataan toinen maaliin. Työyhteisössä kenties yhteiset laatukriteerit, jotka ovat syntyneet jopa huomaamatta ja meidän tekemänä, mutta jääneet kirjaamatta.

Tähtäämmekö samaan tavoitteeseen, onko meillä yhteiset kriteerit laadulle, tiedänkö paikkani yhteisössäni - tiedätkö sinä? Hyvinvoiva yhteisö kykenee innovatiivisuuteen, viihtyy ja haluaa tehdä asiat laadukkaasti. Kun pääsemme itse vaikuttamaan omiin laatustandardeihimme, niihin on myös helppo sitoutua.
 

Elisa Snicker
konsultti
FCG Konsultointi